1. Διατηρούμε σταθερή θερμοκρασία.
Η σταθερή θερμοκρασία εξασφαλίζει ομοιόμορφο ψήσιμο. Μια ιδανική θερμοκρασία είναι ανάμεσα στους 120-130 βαθμούς Κελσίου.
2. Τελειοποιούμε τη φωτιά μας.
Μαθαίνεις πως να ανάβεις φωτιά εύκολα, πως να τη συντηρείς σωστά. Είσαι σε καλό δρόμο όταν η φωτιά που έχεις ανάψει παράγει λευκό καπνό αντί για μαύρο.
3. Μαγειρεύουμε δεν χαζεύουμε.
Στη σημερινή εποχή των social media, η τάση του να ποστάρουμε φωτογραφίες από κάθε στιγμή μας οδηγεί σε απώλεια της προσοχής που θα έπρεπε να αφιερώνουμε στην προετοιμασία του φαγητού μας. Ειδικά στο ψήσιμο κάτι τέτοιο μπορεί να αποβεί λάθος για το κρέας μας.
4. Χάνουμε το 50% από αυτά που ψήνουμε.
Θα πρέπει να περιμένουμε 50% λιγότερο βάρος από το κρέας που ψήνουμε. Ο λόγος είναι απλός, με το ψήσιμο θα στραγγίξει όλο το λίπος τους και θα μαζέψουν αρκετά.
5. Καλό κρέας + απλές γεύσεις.
Με τις γεύσεις εννοούμε το ψήσιμο με ξύλα τα οποία είναι αρωματισμένα και δίνουν γεύση στο κρέας. Όταν ψήνεις με αυτό τον τρόπο προτίμησε απλές γεύσεις και όχι κάτι πολύ εξεζητημένες που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Ο λόγος είναι απλός, το καλό κρέας δεν χρειάζεται γευστικές φανφάρες για να αναδειχθεί.
6. Ξερά ξύλα.
Πρόσεξε στην επιλογή των ξύλων, εάν προτίθεσαι να ψήσεις με δικά σου κάρβουνα. Επιλέγοντας ξηρά ξύλα, θα αποφεύγεις την πικρή γεύση που προκαλούν τα χλωρά. Επιπλέον, τα κάρβουνα που προέρχονται από επεξεργασμένα ξύλα, μη φυσικά, δεν συνιστώνται για την υγεία μας
7. Χρησιμοποιούμε όλες τις αισθήσεις μας.
Για παράδειγμα πιέζουμε το κρέας, για να δούμε αν είναι έτοιμο. Η όσφρηση επίσης μπορεί να μας πει πολλά για το βαθμό ψησίματος και την φρεσκάδα της πρώτης μας ύλης και ούτω καθεξής με τις υπόλοιπες αισθήσεις.
8. Δεν πειραματιζόμαστε με πολλά πράγματα μαζί.
Για παράδειγμα δεν δοκιμάζουμε να ψήσουμε μια πρώτη ύλη την οποία δεν γνωρίζουμε, σε μαρινάδα που δεν έχουμε δοκιμάσει ποτέ και σε ψησταριά που δεν έχουμε ξαναχρησιμοποιήσει κτλ. Φροντίζουμε ώστε να αλλάζουμε ένα πράγμα τη φορά.
9. Απλό φαγητό.
Όσο πιο απλό είναι αυτό που ψήνουμε, τόσο πιο εύγευστο το αποτέλεσμα που θα έχουμε, οι ξεκάθαρες γεύσεις προϋποθέτουν απλότητα.
10. Low n’ Slow.
Η τεχνική του αργού ψησίματος, έχει τεράστιο ενδιαφέρον καθώς μπορεί να μας δώσει απίθανο γευστικό αποτέλεσμα. Χρησιμοποιώντας ειδικά κατασκευασμένες ψησταριές καπνίσματος, ανοίγουμε τον δρόμο για πειραματισμό με διάφορες παρασκευές και γεύσεις.
11. Ας ξεκουραστεί…
Οποιοδήποτε κρέας κι αν ψήνουμε, θα πρέπει να το αφήνουμε να ξεκουραστεί. Έτσι θα μπορέσει να διατηρήσει τους γευστικούς χυμούς του καλύτερα και να αναδειχθεί γευστικά.
12. Αφαιρούμε το λίπος.
Αφήνουμε λίγο λίπος και αφαιρούμε όλο το υπόλοιπο. Η λιπαρότητα, δεν αφήνει την αληθινή γεύση να βγει στην επιφάνεια συν του ότι είναι άκρως ανθυγιεινή.
13. Τυλίγουμε σε χασαπόχαρτο.
Τυλίγουμε το κρέας με χασαπόχαρτο μετά το ψήσιμο, έτσι θα διατηρήσει την υγρασία του και θα παραμένει μαλακό.
14. Κοντά στα τοιχώματα.
Τοποθέτησε τα χοντρά κομμάτια κρέατος στις πλευρές όπου βρίσκονται τα τοιχώματα της ψησταριάς, εκεί η θερμοκρασία είναι υψηλότερη, καθόλου καλή για λεπτά κομμάτια κρέατος.
15. Δεν τσιμπάμε όσο ψήνουμε.
Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείς συνεχώς την τσιμπίδα για να διαπιστώσεις αν το κρέας σου είναι έτοιμο, διότι τρυπώντας το συνέχεια το καταστρέφεις και του αφαιρείς πολύτιμους γευστικούς χυμούς.
16. Λίγη υπομονή.
Μπορεί να πεινάτε πολύ, μπορεί η παρέα σας να είναι ανυπόμονη, αλλά τίποτα δεν είναι πιο άσχημο από ένα μισοψημένο κοτόπουλο, το οποίο ενέχει και κινδύνους υγείας. Γι’ αυτό δίνουμε στο κρέας μας όσο χρόνο χρειάζεται
17. Σωστή λιπαρή ουσία.
Μην χρησιμοποιείς το ελαιόλαδο στις μπριζόλες πριν ψήσεις. Η άμεση ανάφλεξη του λαδιού είναι ευκόλως επιτυχής, αποδίδοντας μια χαρακτηριστική πικρή γεύση. Δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις αραχιδέλαιο ή άλλο φυτικό έλαιο.
18. «Κόλλα» για μπαχαρικά.
Ανακατεύουμε τη μουστάρδα και το χυμό και απλώνουμε το μείγμα στο κρέας μας. Θα ενισχύσει την προσκόλληση των μπαχαρικών στο κρέας, διατηρώντας παράλληλα τους χυμούς του.
19. Δεν στριφογυρίζουμε το κρέας.
Το ιδανικό ψήσιμο προϋποθέτει ομοιόμορφο ψήσιμο και από τις δύο πλευρές του κρέατος, αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να το στριφογυρίζουμε κάθε δύο λεπτά.
20. Ψήνουμε με αγάπη.
Όλοι έχουμε το δικό μας τρόπο να ετοιμάζουμε το οτιδήποτε. Όπως και με το ψήσιμο, το μόνο που έχει σημασία είναι το γευστικό αποτέλεσμα! Το αποτέλεσμα κερδίζει την προσοχή και αφήνει εντυπώσεις!!!