Είσαι από αυτούς που θέλουν καπνό στο φουλ ή προτιμάς το τσίκνισμα χωρίς…τσίκνα;
Βρες παρακάτω Συμβουλές ψησίματος Τσικνοπέμπτης.
Πάντως ανεξάρτητα από το πού θα ψήσεις τα κρέατα της Τσικνοπέμπτης μη ξεχάσεις τα εξής:
- Η καλή πρώτη ύλη είναι το παν και επιλέξτε τη από επαγγελματίες που εμπιστεύεστε
- Οι μαρινάδες θα σου κάνουν εξαιρετική δουλειά και μπορείς να δώσεις χαρακτήρα στα πιο συνηθισμένα κρεατικά.
- Αν έχεις ανοιχτή ψησταριά χωρίς καπάκι, προτίμησε τα μικρότερα κομμάτια κρέατος.
- Αν η ψησταριά σας έχει καπάκι, τότε μπορείτε να ψήσετε και πιο μεγάλα.
- Αν δεν έχετε κανενός είδος ψησταριάς, το γκριλ της κουζίνας θα δώσει εύκολα τη λύση.
Συμβουλές ψησίματος Τσικνοπέμπτης για Ψήσιμο σε ψησταριά με κάρβουνα
Το ψήσιμο στα κάρβουνα δίνει αξεπέραστη γεύση στα ψητά.
Και αν ζητάς το ατόφιο τσίκνισμα, εδώ το αποτέλεσμα σου θα είναι εγγυημένο.
Αυτό ακριβώς οποιαδήποτε άλλη ημέρα του χρόνου πλην της Τσικνοπέμπτης μπορεί να είναι βέβαια και το μειονέκτημα της υπόθεσης.
Αν δεν έχεις άπλετο υπαίθριο χώρο, θα πνιγείς στον καπνό.
Για το ψήσιμο στα κάρβουνα θα υπολογίζεις τουλάχιστον ένα 20λεπτο πριν το άναμμα τους.
Έτσι ώστε τα κάρβουνα να ανάψουν καλά και η φωτιά να «κάτσει».
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα κάρβουνα που θα βρίσκονται κάτω από τα προς ψήσιμο τρόφιμα, θα πρέπει από μαύρα που είναι αρχικά, να αποκτήσουν ένα γκρι/σταχτί χρώμα.
Τότε μπορείς να τοποθετήσεις τις τροφές στη σχάρα ώστε να αρχίσεις να τις ψήνεις.
Φρόντισε, απλώνοντας τα γκρίζα κάρβουνα, η συνολική τους επιφάνεια να είναι λίγο μεγαλύτερη από την επιφάνεια που πιάνουν στη σχάρα τα τρόφιμα που ψήνετε.
Αν το κρέας ή το κοτόπουλο ή το ψάρι που ψήνετε αποκτήσει χρώμα σχετικά νωρίς και θέλει ακόμη ψήσιμο στο κέντρο, τότε θα πρέπει να το μετακινήσετε σε σημείο της σχάρας με πιο αδύναμη φωτιά.
Θα πετύχετε τη μείωση της θερμοκρασία απλώνοντας κι άλλο τη θράκα (τα γκρι/σταχτί κάρβουνα).
Για να καταλάβετε ότι η θερμοκρασία είναι εντάξει, αρκεί να πλησιάσετε το χέρι σας..
θα πρέπει να μπορείτε να το κρατήσετε εκεί 4-5 δευτερόλεπτα, πριν η ζέστη σας υποχρεώσει να το τραβήξετε.
Συμβουλές ψησίματος Τσικνοπέμπτης για Ψήσιμο σε ηλεκτρική ψησταριά
Επιχείρηση πολύ-πιο-καθαρά-χέρια από τα κάρβουνα, το ψήσιμο σε ηλεκτρική σχάρα εκείνο που ζητάει από μας είναι να βάλουμε την πλάκα ή τη σχάρα να κάψει λίγο πριν ξεκινήσουμε να απλώνουμε τα κρεατικά.
Τα κρεατικά θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου (όπως και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις).
Τα περισσότερα μοντέλα ηλεκτρικών ψησταριών έχουν πλέον θερμοστάτες για έλεγχο της θερμοκρασίας.
Οπότε μπορεί κανείς να παρεμβαίνει άμεσα με την αύξηση ή τη μείωση της έντασης ανάλογα με την εξέλιξη του ψησίματος.
Οι πλάκες ή η σχάρα είναι αποσπώμενες και καθαρίζουν χωρίς, ενώ συχνά υπάρχει και δίσκος συλλογής υγρών. Εύκολο, γρήγορο, ικανοποιητικό ψήσιμο χωρίς μυρωδιές και κάπνα.
Θα το τσικνίσετε χωρίς τσίκνα, δηλαδή.
Ψήσιμο σε ψησταριά με υγραέριο.
Μπορείς να την βάλεις πανεύκολα μπροστά και δεν θα έχεις το καθάρισμα, που θα έχεις με το κάρβουνο στο τέλος του ψησίματος.
Την ψησταριά με υγραέριο πρέπει να την ανάβει κανείς ανοιχτή και να περιμένει να κάψει πολύ καλά η σχάρα πριν ακουμπήσει το κρέας.
Με τις ψησταριές υγραερίου που κλείνουν με καπάκι μπορείς να ψήσεις τέλεια και μεγάλα κομμάτια κρέατος, όπως ένα ολόκληρο κοτόπουλο ή ένα αρνίσιο και χοιρινό μπουτάκι.
Κράτα την ψησταριά σου καθαρή, ώστε να αποφύγεις τις αναφλέξεις και να μην παίρνει μυρωδιά το φαγητό από τα καμένα λίπη.
Ψήσιμο στο γκριλ του ηλεκτρικού φούρνου
Η πιο συνηθισμένη εκδοχή ψησίματος είναι φυσικά ο ηλεκτρικός φούρνος.
Ωστόσο αν αποφασίσεις να χρησιμοποιήσεις το γκριλ, μη ξεχάσεις να βάλεις στο κάτω μέρος του φούρνου ένα ταψί με νερό.
Έτσι ώστε να στάζουν εκεί τα λίπη από τα κρεατικά ή ψάρια που έχεις ακουμπήσει στη σχάρα.
Αν πάλι προτιμάς να τα τοποθετήσεις στη λαμαρίνα του φούρνου, στρώσε την πριν με αντικολλητικό χαρτί.
Στο γκριλ θα κάνεις τα πάντα γρηγορότερα, από μπιφτεκάκια και παϊδάκια μέχρι μπριζόλες, μπουτάκια κοτόπουλο ή πανσετούλες.
Η ομάδα του kioumourtzoglou.gr σου εύχεται καλό “τσίκνισμα”