Σκεφτείτε ότι βρίσκεστε σε ένα ακριβό…gourmet…trendy…ή όπως αλλιώς θέλετε να το ονομάσετε εστιατόριο της Ελλάδας.
Κοιτάτε τον κατάλογο και σκέφτεστε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό, κάτι που δεν τρώτε συνήθως στο σπίτι.
Σίγουρα λοιπόν εάν στον κατάλογο αναγράφεται ένα πιάτο που ξεκινά με τη λέξη «μπριζόλα…» δεν θα σας κάνει καμία εντύπωση και μάλλον θα το προσπεράσετε χωρίς δεύτερη σκέψη.
Εάν αλλάξουμε όμως χώρα και πάμε για παράδειγμα στην Ιαπωνία τότε μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσετε και να δώσετε μεγαλύτερη σημασία – εάν φυσικά βρεθεί κάποιος να σας κάνει καταρχήν την μετάφραση – σε αυτό το συνηθισμένο κατά πρώτη ματιά και ιδιαίτερα ακριβό κατά δεύτερη πιάτο!
Στην Ιαπωνία λοιπόν σε καλά εστιατόρια θα βρείτε ένα κομμάτι μοσχαρίσιας μπριζόλας με την ονομασία Wagyu («Wa» σημαίνει Ιαπωνικό και «gyu» σημαίνει βόδι).
Το μοσχαρίσιο αυτό κρέας θα το βρείτε με ονοματεπώνυμο, ανάλογα με την περιοχή που εκτρέφεται με πιο δημοφιλές αυτό της περιοχής Kobe, που μεγαλώνει αποκλειστικά στο νομό Hyogo και θεωρείτε ο «βασιλιάς του κρέατος»!
Τα χαρακτηριστικά αυτού του κρέατος? Είναι απίστευτα μαλακό, λιπαρό και κατά γενική ομολογία όσων τυχερών το έχουν γευτεί πεντανόστιμο!
Το μυστικό της επιτυχίας του είναι οι συνθήκες ανατροφής των ζώων και τα γονίδιά τους…
Πιο συγκεκριμένα, τα βοοειδή αυτά μεγαλώνουν καλύτερα από πολλούς ανθρώπους στην υφήλιο,
αφού τρώνε υψηλής ποιότητας (!) γρασίδι, πίνουν μπύρα ή σάκε ανάλογα με την περιοχή για να τους ανοίγει η όρεξη και οι κτηνοτρόφοι τους κάνουν μασάζ για να αποφύγουν τις μυϊκές κράμπες και να κρατήσουν το κρέας τους μαλακό.
Επιπλέον, λόγω γενετικής κατασκευής το κρέας τους περιέχει υψηλότερο ποσοστό σε ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα από ένα τυπικό μοσχαρίσιο κρέας, ενώ οι αυξημένες ραβδώσεις λίπους με μαρμαρική υψή, που έχουν, αυξάνει την αναλογία των μονοακόρεστων λιπαρών σε σχέση με αυτών των κορεσμένων.
Το κρέας αυτό ή τουλάχιστον μία πολύ κοντινή εκδοχή του, μπορείτε να το γευτείτε και στην Αμερική αφού όπως ήταν λογικό οι Αμερικάνοι εισήγαγαν βοοειδή αυτής της ράτσας από την Ιαπωνία και αναπαρήγαγαν τις συνθήκες ανατροφής τους στις δικές τους φάρμες.
Η διαφορά είναι ότι τα Αμερικάνικα μοσχάρια απαγορεύεται να ονομάζονται Kobe γι’ αυτό και θα πρέπει να τα αναζητήσετε σαν Kobe-style.
Προτού σπεύσετε να ετοιμάσετε βαλίτσες προς έναν από τους δύο προορισμούς που σας αναφέραμε προκειμένου να δοκιμάσετε αυτήν την ιδιαίτερη μπριζόλα σας αναφέρουμε ενδεικτικά τις τιμές
Στο Τόκιο, στο εστιατόριο Aragawa μία μικρή μπριζόλα Kobe των 225 γρ. θα σας στοιχίζει $258, ενώ το εστιατόριο Craftsteak της Νέας Υόρκης δέχεται παραγγελίες από μεγάλες παρέες για το “103” Wagyu rib-eye, το οποίο έρχεται σε ποσότητα 9 κιλών
και κοστίζει $2.800…