Τα ψητά λαχανικά είναι το πιάτο που αγαπούν μικροί και μεγάλοι!
Ελαφριά και τραγανά, παντρεύουν ιδανικά την γευστική απόλαυση με την υγιεινή διατροφή. Συνήθως, τα προτιμούμε ως συνοδευτικά σε πιάτα με κρέας. Όσοι όμως κάνουν υγιεινή διατροφή, τα επιλέγουν και ως κυρίως πιάτο. Η περιεκτικότητά τους σε θερμίδες είναι χαμηλή, ενώ, παρά το ψήσιμο, παραμένουν πλούσια σε βιταμίνες, πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες. Τα πλεονεκτήματά των ψητών λαχανικών δεν σταματούν όμως εδώ. Ένας ακόμα λόγος για να τα προτιμήσετε είναι ότι χρειάζονται ελάχιστο χρόνο για να ετοιμαστούν και να ψηθούν. Το μόνο που απαιτείται από εσάς, είναι το μεράκι και η σωστή τεχνική για να τελειοποιήσετε το ψήσιμό τους.
6 βασικά tips για να φτιάξετε τέλεια ψητά λαχανικά, όπως ένας επαγγελματίας σεφ!
1. Μεγάλο & ρηχό ταψί
Προτιμήστε ένα μεγάλο και ρηχό ταψί, έτσι ώστε τα λαχανικά να αποβάλουν την υγρασία τους κατά το ψήσιμο. Προσοχή: για ένα πιο τραγανό αποτέλεσμα, μην στριμώξετε το ένα πάνω στο άλλο. Επίσης, για πιο εύκολο καθάρισμα του ταψιού, μπορείτε να τοποθετήσετε αλουμινόχαρτο κάτω απ’ τα λαχανικά.
2. Ομοιόμορφο κόψιμο των λαχανικών
Αν θέλετε τα λαχανικά σας να ψηθούν σωστά, φροντίστε ώστε να είναι κομμένα ομοιόμορφα. Με αυτό τον τρόπο, όλα τα λαχανικά του ταψιού θα χρειαστούν τον ίδιο χρόνο για να ψηθούν. Αν βέβαια τα λαχανικά είναι μικρά σε μέγεθος, όπως τα ντοματίνια ή τα μικρά καρότα, προτιμήστε να τα ψήσετε ολόκληρα.
3. Ελαιόλαδο, αλάτι & μυρωδικά
Όποια λαχανικά κι αν επιλέξετε για το πιάτο σας, χρειάζονται ελαιόλαδο, αλάτι και τα μυρωδικά τους. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι κάθε λαχανικό που βρίσκεται στο ταψί σας είναι αλειμμένο με λάδι. Προσοχή: μερικά λαχανικά όπως οι μελιτζάνες, μπορεί να χρειαστούν λίγο περισσότερο. Για επιπλέον γεύση και άρωμα, ρίξτε αλάτι και μυρωδικά όπως πιπέρι, ρίγανη ή δεντρολίβανο.
4. Ψήστε στους 200 βαθμούς για 35 – 45’
Αφού προθερμάνετε την ψησταριά σας τοποθετήστε το ταψί με τα λαχανικά για περίπου 35 – 45’ στους 200 βαθμούς. Σε αυτή τη θερμοκρασία θα ψηθούν άψογα, αποκτώντας την ιδανική τραγανή γεύση. Αν χρειαστεί, γυρίστε τα λαχανικά σας 1 – 2 φορές, έτσι ώστε να πάρουν χρώμα παντού. Αν πάλι προτιμάτε τα ψητά λαχανικά λίγο πιο μαλακά, ψήστε σε πιο χαμηλή θερμοκρασία.
5. Μαρινάρισμα
Θα προσφέρει μία ιδιαίτερη γεύση στα ψητά λαχανικά σας. Πριν το ψήσιμο, βάλτε τα λαχανικά για μερικές ώρες μέσα σε ένα μείγμα από ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και μπαχαρικά. Το γευστικό αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει!!!
6. Συνδυάστε ψητά λαχανικά με κρέας ή ψάρι
Τα ψητά λαχανικά ταιριάζουν τέλεια με το κρέας! Για ένα ολοκληρωμένο πιάτο, συνδυάστε τα με φρέσκα κρέατα εκλεκτής ποιότητας. Ένας ακόμα τέλειος συνδυασμός είναι ψητά λαχανικά, μαζί με ζουμερά μπιφτεκάκια & άλλα αγαπημένα κρεατοσκευάσματα.