Τηγάνισμα stir fry.
Αυτή η ασιατική μέθοδος τηγανίσματος χρησιμοποιείται για να «θωρακιστούν» γρήγορα, εξωτερικά, τα ψιλοκομμένα κομμάτια κρέατος ή λαχανικών.
Τα ψιλοκομμένα υλικά σοτάρονται πολύ γρήγορα, μέσα σε 1-2 λεπτά, σε πολύ δυνατή φωτιά και με συνεχές ανακάτεμα, από το κέντρο προς τα τοιχώματα του wok .
Βαθύ τηγάνισμα
Το wok μπορείς να το χρησιμοποιήσεις άνετα και σαν φριτέζα, τηγανίζοντας φαγητά μέσα σε καυτό ελαιόλαδο ή κάποιο σπορέλαιο (που σκεπάζει τα τρόφιμα που τηγανίζονται).
Το μυστικό του τηγανίσματος είναι οι συχνές αλλαγές του λαδιού το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για το τηγάνισμα και η διατήρηση της θερμοκρασίας του λαδιού σε σταθερό επίπεδο.
Ο χρόνος τηγανίσματος συνήθως εξαρτάται από την ποσότητα του φαγητού.
Βράσιμο
Το wok μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να βράσεις τρόφιμα σε χαμηλή φωτιά με το καπάκι, ενώ χρησιμεύει και για ζέσταμα.
Τα φαγητά με σάλτσα καθώς και οι σούπες χρειάζονται ανά διαστήματα ένα ελαφρύ ανακάτεμα, για να μην κολλήσουν τα υλικά στον πυθμένα.
Μαγείρεμα στον ατμό
Αν θέλεις να μαγειρεύεις στον ατμό, προμηθεύσου ένα καλάθι ή ένα σκεύος ατμού που να εφαρμόζει στο wok σου.
Υπάρχουν πλέγματα μεταλλικά, ξύλινα και από μπαμπού.
Τα μεταλλικά πλέγματα είναι ιδανικά για να φτιάξεις ρύζι ατμού, ενώ στα πλέγματα από μπαμπού ή ξύλο μπορείς να μαγειρέψεις όλα τα άλλα τρόφιμα.
Τοποθέτησε στο σκεύος πάνω από το νερό που βράζει μέσα στο wok , βάλε το καπάκι και άφησε το φαγητό να μαγειρευτεί.
Βασικές οδηγίες για τη χρήση του wok
Πριν από την αρχική χρήση..
Καταρχήν, είναι πολύ σημαντικό να ξεπλύνεις το καινούριο wok με ήπιο σαπουνόνερο και στη συνέχεια να αλείψεις τις επιφάνειες του ελαφρά με λάδι.
Αν το wok σου είναι κατασκευασμένο από μαντέμι ή ανθρακούχο χάλυβα θα πρέπει να διαβάσεις προσεκτικά τις οδηγίες του κατασκευαστή, καθώς ίσως χρειαστεί μια ειδική προετοιμασία πριν από την πρώτη χρήση.
Κατά το μαγείρεμα
Ανεξαρτήτως του τρόπου μαγειρέματος, πρέπει πάντα να προθερμαίνεις το wok για 2-3 λεπτά πριν από τη χρήση, ενώ η εστία πρέπει πάντα να είναι στην υψηλότερη θερμοκρασία.
Ποτέ μη χαμηλώνεις τη φωτιά προς το τέλος του μαγειρέματος.
Η εστία της κουζίνας στην οποία πρόκειται να μαγειρέψεις θα πρέπει να έχει μεγαλύτερη επιφάνεια από τη βάση του wok .
Αν δεν πρόκειται να το χρησιμοποιήσεις για βράσιμο, άλειψε την επιφάνεια του wok με λίγο λάδι.
Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος μην χρησιμοποιείς μεταλλικά εργαλεία.
Αντίθετα, χρησιμοποίησε τη ειδική για wok σπάτουλα, ή εργαλεία κατάλληλα για χρήση σε wok εκτός αν το επιτρέπει ο κατασκευαστής.
Καλό είναι να αποφεύγεις τη μαγειρική σε wok με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, καθώς πρόκειται για σκεύος στο οποίο συνήθως αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες και το συγκεκριμένο λάδι έχει
χαμηλή θερμοκρασία καπνίσματος με αποτέλεσμα να καίγεται πιο γρήγορα.
Προτίμησε απλό ελαιόλαδο, ή άλλα μαγειρικά λάδια όπως φυστικέλαιο, σπορέλαιο κ.λπ.
Όλα τα λαχανικά, τα κρεατικά ή τα θαλασσινά θα πρέπει να τα κόψεις σε κομματάκια πριν τα μαγειρέψεις στο wok.
Η περιποίηση και η φύλαξη του wok
Ύστερα από το μαγείρεμα φαγητών στο wok, είναι προτιμότερο να το γεμίζεις με πολύ ζεστό νερό και να καθαρίζεις την εσωτερική επιφάνεια με μία βούρτσα από μπαμπού ή ένα πλαστικό σφουγγάρι.
Σκούπισε προσεκτικά το wok με χαρτί κουζίνας και φύλαξε το για μελλοντική χρήση.
Χρησιμοποιώντας σωστά αυτό το Πολυχρηστικό μαγειρικό σκεύος, θα απολαμβάνεις για πολλά χρόνια τα εξαιρετικά πλεονεκτήματα του!