Ψήσιμο στα κάρβουνα!! Για πολλούς είναι πρόκληση.. για άλλους απλά απόλαυση. Σε όποια κατηγορία και αν ανήκετε, παρακάτω σας παρέχουμε χρήσιμες συμβουλές για να απογειώσετε τη γεύση των ψητών σας και να μετατρέψετε το “απλό” ψήσιμο σε μοναδική εμπειρία!
Άμεσο ψήσιμο
Τα λεπτά κομμάτια κρέατος, όπως μπριζόλες, μπιφτέκια, κεμπάμπ κ.α, πρέπει να ψήσετε με άμεσο τρόπο και γρήγορα.
Το πρώτο, λοιπόν, βήμα είναι να ανάψετε τα κάρβουνα στη σωστή θερμοκρασία. Για να καταλάβεις πόσο ζεστή είναι η ψησταριά σου, δοκίμασε αυτό το πολύ απλό αλλά αποτελεσματικό tip. Τοποθέτησε το χέρι σας ακριβώς πάνω από τη σχάρα και άρχισε να μετράς δευτερόλεπτα.
5’’ – Χαμηλή
4’’ – Μεσαία
3’’ – Μεσαία υψηλή
2’’ – Υψηλή
1’’ – Καυτή
Όταν ψήνεις εύκολα και γρήγορα φαγητά, θέλεις τη φωτιά σου στην υψηλή θερμότητα.
Είναι μύθος ότι δεν πρέπει να γυρίζεις τα ψητά σου κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Η περιστροφή χρειάζεται για να ψήνονται σωστά σε όλες τις πλευρές. Επίσης, επωφελήσου από την επιφάνεια της ψησταριάς και μετακίνησε τα ψητά σου. Όταν ψήνεις σε άμεση θερμότητα, τα ψητά σου ζεσταίνονται πολύ γρήγορα σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Γι’ αυτό χρειάζονται να αναπνεύσουν ώστε να παραμείνουν ζουμερά. Μετακίνησε τα σε ένα πιο δροσερό μέρος και ολοκλήρωσε το ψήσιμο.
Έμμεσο ψήσιμο
Παρ’ όλα αυτά, το γρήγορο ψήσιμο δεν συνιστάται σε όλες τις περιπτώσεις. Για παράδειγμα το ψάρι, το κοτόπουλο, τα λαχανικά και τα φρούτα (ναι! τα φρούτα) χρειάζονται χαμηλές θερμοκρασίες. Χρησιμοποίησε μικρότερη ποσότητα σε κάρβουνα ώστε να πετύχεις την θερμότητα που χρειάζονται αυτά τα φαγητά.
Επίσης, ιδανική λύση για αυτό το ψήσιμο είναι η έμμεση θερμότητα. Αυτή επιτυγχάνεται όταν έχεις τα κάρβουνα από τη μια πλευρά και το φαγητό από την άλλη. Αυτός ο τρόπος σου επιτρέπει να ψήσεις σωστά το εσωτερικό του κρέατος, πριν ψηθεί το εξωτερικό.
Η εμπειρία στο ψήσιμο είναι κατάλληλη, αλλά ένα θερμόμετρο είναι απαραίτητο για να βεβαιωθείς ότι έχεις φτάσει στο σωστό αποτέλεσμα.
Βασικοί κανόνες ψησίματος στα κάρβουνα:
1. Να διατηρείς πάντα καθαρή τη σχάρα σου για να αποφύγεις να κολλήσουν τα φαγητά.
2. Να διατηρείς πάντα καθαρούς τους αεραγωγούς, ώστε να γίνετε σωστή εξαγωγή του αέρα.
3. Να φοράς πάντα γάντια. Οι θερμοκρασίες σε ψησταριές κάρβουνου είναι πολύ υψηλές – να είσαι προετοιμασμένος.
4. Ένα δοχείο εκκίνησης για τα κάρβουνα.
5. Λάδι στο φαγητό σας και ΟΧΙ στην σχάρα. Το λάδι καίγεται σε υψηλές θερμοκρασίες, οπότε δεν έχει νόημα να λιώσεις τη σχάρα σου από ένα λάθος.
6. Να προσέχεις και να παρατηρείς πάντα αυτό που ψήνεις.
7. Μην χρησιμοποιείς νερό για να σβήσεις τις αναφλέξεις. Καθάρισε το υπερβολικό λίπος και όταν γυρίζεις το κρέας μετακίνησε το σε διαφορετική θέση στη σχάρα.
8. Μην προσθέτεις ζαχαρώδεις σάλτσες ή μαρινάδες στο κρέας ενώ το ψήνεις. Αυτό μπορεί να προκαλέσει καύση.
9. Κράτησε την ψησταριά μακριά από ότι είναι εύφλεκτο (όπως ξύλινοι φράχτες, χόρτα, υφάσματα κ.α).
10. Άφησε το φαγητό σου σε θερμοκρασία δωματίου, τουλάχιστον μια ώρα πριν το ψήσεις.
11. Προμηθεύσου τα κατάλληλα εργαλεία για το ψήσιμο (γάντια, σπάτουλα, κάρβουνα, τσιμπίδα).
12. Η υπομονή & η πρακτική σε αυτόν τον τρόπο ψησίματος είναι πολύ βασικές ιδιότητες για έναν ψήστη.
Πώς να ανάψεις τα κάρβουνα:
Το άναμμα των κάρβουνων διαρκεί 10-20 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο για ψήσιμο θα αρχίσει να σχηματίζει μια λευκή στρώση πάνω του. Άναψε τα κάρβουνα και άπλωσέ τα στην ψησταριά σου.
- Μέτρια φωτιά: άπλωσε μια μόνο στρώση από τα κάρβουνα.
- Υψηλή φωτιά: άπλωσε αρκετά κάρβουνα στην επιφάνεια.
- Έμμεσο ψήσιμο: τοποθέτησε όλα τα κάρβουνα στη μια πλευρά και ψήσε στην άλλη.
Μην ξεχάσετε:
Βασικοί κανόνες ψησίματος στα κάρβουνα.
Τα κάρβουνα θα παραμείνουν ζεστά μέχρι και 24 ώρες μετά το ψήσιμο. Μην τα ρίξεις σε κάδο απορριμμάτων γιατί υπάρχει κίνδυνος για πυρκαγιά. Μην παραλείψεις να σβήσεις ΚΑΛΑ τα κάρβουνα μετά το ψήσιμο – ακόμα και η τέφρα μπορεί να ξεκινήσει μια πυρκαγιά.
Διατήρεισε το κάρβουνο σου καθαρό και να είσε προσεκτικός στο κάρβουνο που επιλέγεις. Αγόρασε φυσικό ξυλάνθρακα χωρίς πρόσθετες χημικές ουσίες. Μην ξεχνάς ότι για ένα γευστικό και υγιεινό φαγητό, παίζει ρόλο το κάρβουνο που θα χρησιμοποιήσεις.