Το σωστό ψήσιμο του ψαριού αποτελεί ένα από τα πιο δύσκολα φαγητά στην ψησταριά.
Το ψήσιμο στη σχάρα για ένα ολόκληρο ψάρι θέλει μαεστρία και σωστές κινήσεις. Είναι πιο δύσκολο από το να το μαγειρέψεις στον φούρνο… η γεύση όμως του ψητού ψαριού δεν μοιάζει με τίποτα. Το σημαντικότερο, λοιπόν, είναι να μάθεις μερικά βασικά βήματα, ώστε να ετοιμάσεις το πιο λαχταριστό ψητό ψάρι.
Απλές τεχνικές με το τι πρέπει να κάνετε για να έχετε ένα σωστά ψημένο ψάρι χωρίς ιδιαίτερο κόπο.
ΒΗΜΑ 1: ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΨΑΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΗΣΤΑΡΙΑ
Καθάρισε και λίπανε πολύ καλά τη σχάρα σου! Τα ψάρια χρειάζονται καθαρή σχάρα για να μην κολλήσουν στα υπολείμματα άλλων τροφών.
Προθέρμανε τη ψησταριά σε δυνατή φωτιά για περίπου 10 λεπτά ή έως ότου ανεβάσει θερμοκρασία περίπου 250 ⁰C.
Βγάζεις το ψάρι από το ψυγείο και το αφήνεις σε θερμοκρασία δωματίου για 20-30 λεπτά.
Ξεπλένεις και στεγνώνεις το ψάρι όσο το δυνατό καλύτερα με απορροφητικό χαρτί ή πετσέτα.
Χρησιμοποιώντας πινέλο αλείφεις και στις δύο πλευρές του ψαριού ελαιόλαδο. Στη συνέχεια πασπαλίζεις αλάτι και ότι άλλο μπαχαρικό εσύ επιθυμείς.
ΒΗΜΑ 2: ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΣΤΕ ΤΟ ΨΑΡΙ ΣΤΗ ΨΗΣΤΑΡΙΑ
Μόλις προθερμάνεις το γκριλ, καθάρισε με βούρτσα τη σχάρα.
Τοποθέτησε το ψάρι στη ψησταριά κάπως λοξά από τη φορά που έχουν οι βέργες της σχάρας ώστε να πετύχετε το πολυπόθητο χάραγμα, που και οι επαγγελματίες σεφ θα ζήλευαν.
Είναι μια τεχνική για να δώσετε στο ψάρι όμορφη διαγράμμιση από το κάψιμο της σχάρας. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ειδικές αντικολλητικές σχάρες ψαριού.
Τοποθέτησε την ράχη του ψαριού πιο κοντά στη θερμότητα, καθώς είναι το πιο παχύ μέρος και θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο.
ΒΗΜΑ 3: ΨΗΣΙΜΟ ΚΑΙ ΓΥΡΙΣΜΑ
Για το σωστό ψήσιμο του ψαριού, ψήσε το ψάρι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ανάλογα με το μέγεθος του.
Όταν έρθει η στιγμή που θα πρέπει να γυρίσετε το ψάρι, πρέπει πρώτα να διαπιστώσετε ότι η πέτσα έχει κάνει κρούστα και το ψάρι μετακινείτε από τη σχάρα χωρίς να δείχνει αντίσταση.
Σε περίπτωση που αντιστέκεται, αφήστε το να ψηθεί λίγο ακόμη.
Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα ψαριού ή κάποια κατάλληλη τσιμπίδα, προσεκτικά ανασηκώνετε το ψάρι από τη σχάρα και το γυρίζετε.
Προσπάθησε να σηκώσεις το ψάρι περνώντας την τσιμπίδα ενδιάμεσα από τη σχάρα. Αν δείς ότι αντιστέκεται, αφήστε το να ψηθεί μέχρι να ξεκολλήσει το δέρμα από την επιφάνεια της σχάρας.
Αν έχεις προετοιμάσει καλά τη σχάρα και τα ψάρια σας πριν το ψήσιμο, τότε δεν θα κολλήσουν!
Έπειτα, το ακουμπάς προσεκτικά στη σχάρα, λίγο λοξά από τη φορά που έχουν οι βέργες, ώστε να ψηθεί και από την άλλη πλευρά.
Για ψάρια με βάρος περίπου 500gr χρειάζεται να τα ψήσεις περίπου 8 λεπτά από την μια πλευρά και 6 λεπτά από την άλλη αφού κάνετε το γύρισμα.
Οι χρόνοι ποικίλουν ανάλογα με τη ψησταριά. Θεωρούμε δεδομένο ότι το ψήσιμο γίνετε με το καπάκι της ψησταριάς κλειστό.
Σε ψάρια μεγαλύτερα χρησιμοποιείσε θερμόμετρο.
Το ψάρι είναι έτοιμο όταν έχει εσωτερική θερμοκρασία 54-60 ⁰C.
ΒΗΜΑ 4: ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Αφαίρεσε το ψάρι από τη ψησταριά και άφησε το να ξεκουραστεί για 5 λεπτά.
Στη συνέχεια μπορείτε να σερβίρετε με λαδολέμονο και ψιλοκομμένο μαϊντανό.